Upečte si Kruchovky – pochoutku z Českého ráje

Kruchovky jsou jednou z gastronomických specialit Českého ráje, ale jen málokde je dnes můžete ochutnat. Vyrábějí se totiž z žitné mouky, se kterou se obtížně pracuje. Pokud jste ale příznivcem zdravého pečiva, můžete si je upéct doma.
Upečte si Kruchovky – pochoutku z Českého ráje

Recept na žitné rohlíčky prozradil Jiří Mikula, majitel Pekárny Mikula, která je tradičními recepturami a výrobními postupy v Českém ráji a Pojizeří proslulá a která tuto pochoutku připravuje při speciálních příležitostech.

Věřte, že se vám vynaložené úsilí vyplatí. Za snahu budete odměněni křupavou dobrotou, která je skvělá ke snídani, ale i jako doplněk k sýrům či paštice a dobrému vínu.

Kruchovky z Českého ráje

Ingredience:
• 1kg žitné mouky
• kostka droždí
• 2 lžičky soli
• 2 lžičky cukru
• 1/4 lžičky drceného kmínu
• 2 polévkové lžíce octa
• ½ litru vlažného mléka
• ¼ l vlažné vody
• 1 lžíce řepkového oleje
• asi 1/4l mléka na vlhčení rohlíků
• nemletý mák a hrubou sůl na posypání rohlíků
• sádlo na vymazání plechu

Postup:
Do mísy prosejte mouku, osolte, přidejte kmín, žloutek, kvásek, mléko a olej a vše promíchejte. Vyklopte na pomoučený vál a vypracujte hladké těsto. Nechte na teplém místě vykynout. Vykynuté těsto rozdělte na dvě části, které vyválíte. Z placek vykrájejte trojúhelníky, které stočte do tvaru rohlíků. Posolte, pokmínujte, přeneste na vymazaný plech a pečte v předehřáté troubě na 150°C dozlatova. Během pečení potírejte mlékem, upečené pak vodou.
www.pekarnamikula.cz

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články